Voor ouders

Welkom op SpangaS.nl. Deze pagina is speciaal bedoeld voor iedere ouder die meer informatie wil over de site die hoort bij het televisieprogramma SpangaS van de NCRV.
Wij hebben geprobeerd u aan de hand van onderstaande veelgestelde vragen en de bijpassende antwoorden alle benodigde informatie te verstrekken. Mocht u desondanks nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via spangas@ncrv.nl 

Leah gaat dood

Samenvatting van het verhaal
Leah, een vriendin van Meral, heeft kanker en is uitbehandeld. Omdat zij heel veel pijn heeft en niet meer te genezen is besluit zij, met steun van haar ouders, euthanasie te plegen. In de serie volgen na deze boodschap veel klassikale en persoonlijke gesprekken over de keus van Leah.

Waarom in SpangaS?
De reden dat de NCRV dit heftige onderwerp in SpangaS onder de aandacht willen brengen, is om de impact van euthanasie en de dood bespreekbaar te maken onder jongeren. Want de dood hoort immers bij het leven. Hoe reageer je als je beste vriend, vriendin of klasgenoot ziek is, zoveel pijn heeft en niet zal overleven? Hoe is het om een dierbare te verliezen? Het kan helpen om daarover te praten met elkaar.

Nazorg en hulpverlening
Omdat dit verhaal hard kan aankomen bij de kijker is SpangaS een samenwerking aangegaan met de jongerentak van Stichting Korrelatie. Daar werken professionele hulpverleners die op de hoogte zijn van dit onderwerp in SpangaS en klaarzitten om de kijker eventueel te ondersteunen. Op donderdag 12 februari en maandag 16 februari zitten er bovendien tijdens en direct na de uitzending van SpangaS LIVE hulpverleners klaar die kijkers te woord kunnen staan via de chat. Via SpangaS.nl kom je in contact met de hulpverleners.


Meral is ziek

Zoals jullie wellicht gezien hebben, was er maandag 20 oktober een heftige aflevering waarin Meral te horen heeft gekregen dat ze botkanker heeft. Dit kan hard aankomen bij uw kind. Om deze reden kan uw kind terecht bij de hulpverleners van QuestionZone. Hier kan hij/zij gratis chatten over dit onderwerp, mocht hij/zij daar behoefte aan hebben.

Algemene voorwaarden en privacy 

De NCRV hanteert voor al haar websites voorwaarden waar zowel de NCRV als bezoekers van NCRV websites, zoals bijvoorbeeld bezoekers van de Spangas site, zich aan moeten houden. Deze voorwaarden zijn te vinden via http://www.spangas.nl/over_spangas/av_privacy.php. Wie NCRV websites bezoekt, stemt in met de toepasselijkheid van die voorwaarden. Wij adviseren u daarom de voorwaarden goed door te lezen.

Wat is SpangaS en voor wie is het geschikt?
SpangaS is een crossmediale serie van de NCRV voor kinderen van 9 t/m 13 jaar (met uitloop naar jonger en ouder) die dagelijks wordt uitgezonden op NPO ZAPP. De serie gaat over het wel en wee van leerlingen op het Spangalis college hoe ze omgaan met verliefdheid, pesten en simpelweg ‘overleven op school’. In de serie staan twaalf personages centraal. Ieder personage heeft een hele sterke persoonlijkheid. Kinderen kunnen zich met (één van) de personages identificeren.

Wat is er te doen op de SpangaS site?
Actief  (niet ingelogd)
Kinderen kunnen op de site agenda’s/ profielen van de SpangaS leerlingen bekijken, SpangaS tests maken, Nederlandstalige games spelen en reageren op polls. Ook kunnen zij oude afleveringen terugkijken, nieuws lezen over SpangaS en video’s en foto’s bekijken. Daarnaast kunnen zij ook SpangaS fotostrips lezen die andere bezoekers van SpangaS.nl hebben gemaakt.

Interactief (ingelogd)
SpangaS.nl is een interactieve site. Kinderen kunnen met toestemming van hun ouders een eigen agenda/ profiel (login) aanmaken. Hiermee kunnen ze vrienden worden met andere agendahouders: andere kinderen en de SpangaS- leerlingen ofwel de personages uit de televisieserie. De agenda’s van de SpangaS personages worden redactioneel gevuld en bijgehouden door de SpangaS webredactie van de NCRV. Kinderen kunnen in hun agenda eigen content (in de vorm van tekst/foto/video) plaatsen. Ingelogde kinderen kunnen meedoen aan prijsvragen. Via hun agenda kunnen ingelogde kinderen in het forum hun eigen onderwerp plaatsen en reageren op andermans onderwerpen. Ook kunnen kinderen een eigen SpangaS fotostrip maken. Door gebruik te maken van een heleboel SpangaS foto's en eigen agendafoto's kunnen ze hun eigen verhaallijnen bedenken.

Wij adviseren voor het aanmaken van een eigen online agenda (login) een minimum leeftijd van 9 jaar. U en uw kind hebben te allen tijde het recht op toegang tot en rectificatie en verwijdering van een aangemaakte agenda en van alle overige in het kader van de registratie van uw kind aan de NCRV verstrekte gegevens. Daarvoor  kunt u contact met ons opnemen via spangas@ncrv.nl

Veilige webomgeving/ moderatie
De NCRV wil de kinderen op SpangaS.nl een veilige internetomgeving bieden. Alle redactionele inhoud is daarom specifiek afgestemd op kinderen in de leeftijd van 6-14 jaar. De NCRV wil kinderen met deze site een interactief platform bieden waar open en veilig met elkaar gediscussieerd kan worden. Alle reacties op SpangaS.nl worden gelezen en beoordeeld (gemodereerd) door de webredactie. Reacties, video’s of foto’s die niet door de beugel kunnen, worden verwijderd en de verantwoordelijke wordt aangesproken op zijn gedrag. Ook is het mogelijk om gebruikers (tijdelijk) te blokkeren of zelfs te verwijderen van de site.

Hoe leer ik mijn kind voorzichtig te zijn?
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat uw kind, net als in het dagelijks leven, zelf ook voorzichtig is. De regel 'geen snoepjes van vreemden aannemen' geldt ook op internet. Het is en blijft lastig te controleren of iedereen echt is wie hij/zij zegt te zijn. Leer uw kind daarom voorzichtig te zijn in het contact met anderen. Zeg uw kind niet zomaar persoonlijke gegevens, zoals een wachtwoord, email- MSN of echt adres en telefoonnummer weg te geven. Wij verwijderen deze ook. Leer uw kind niet zomaar af te spreken met iemand via internet. Deze informatie staat eveneens op de helppagina op SpangaS.nl.

Welke gegevens vragen wij en wat gebeurt ermee?
Wij maken gebruik van een verplichte login/registratie om controle te houden op de geplaatste content (om te voorkomen dat er gescholden of gepest wordt en seksueel getinte of gewelddadige foto’s of video’s geplaatst worden) en om de toegang tot persoonlijke profielpagina’s af te schermen van gebruikers van de site zonder log in. Voor de prijsvragen hebben wij de adresgegevens nodig en hiermee willen we graag controle houden om eventueel vals spelen te voorkomen.[?] Wij adviseren voor het aanmaken van een eigen online agenda (login) een minimum leeftijd van 9 jaar.

Wanneer uw kind een account aanmaakt via de aanmeldpagina op SpangaS.nl wordt hem/ haar gevraagd verschillende gegevens in te voeren. Niet al deze gegevens worden op de site gepubliceerd. In de agenda van uw kind is de agendanaam, eigen naam, avatarfoto, leeftijd, klas en de naam van de school zichtbaar. Ook kunnen kinderen met een agenda (geregistreerde gebruikers) zoeken naar agenda’s van vrienden [?] - op naam, school en woonplaats. Dit kan alleen op de SpangaS site zelf en alleen als een kind zelf ingelogd is, dus een eigen agenda heeft. (en geregistreerd staat) [?]
Het woon- en e-mailadres en telefoonnummer waar we naar vragen, worden niet gepubliceerd. Deze gegevens worden alleen door de redactie gebruikt wanneer een kind een prijsvraag heeft gewonnen. Bij gewonnen prijsvragen wordt alleen de agendanaam of eigen voornaam en plaatsnaam vermeld op de site of in de nieuwsbrief. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt en zullen niet voor een ander doel ingezet worden. De gegevens zijn niet op te zoeken op de website.

Beveiliging
Wij hebben technische maatregelen genomen om de gegevens van uw kind te beschermen, waaronder een automatische blokkade van de profielen voor zoekmachines en beperkte toegang tot die gegevens voor gebruikers van de website.

Publicatietermijn gegevens
Als uitgangspunt geldt dat een agenda online blijft zolang uw kind actief is en hij/zij niet gevraagd heeft om verwijdering en hij/zij niet door ons is geblokkeerd of verwijderd. Als een kind gedurende een ononderbroken periode van 6 (zes) maanden niet meer actief is geweest, zal zijn/haar agenda om privacy redenen verwijderd worden.

Voor meer informatie: zie algemene voorwaarden en privacy/privacyverklaring en cookies.

Hoe leer ik mijn kind voorzichtig te zijn?
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat uw kind, net als in het dagelijks leven, zelf ook voorzichtig is. De regel 'geen snoepjes van vreemden aannemen' geldt ook op internet. Het is en blijft lastig te controleren of iedereen echt is wie hij/zij zegt te zijn. Leer uw kind daarom voorzichtig te zijn in het contact met anderen. Zeg uw kind niet zomaar persoonlijke gegevens, zoals een wachtwoord, email- MSN of echt adres en telefoonnummer weg te geven. Wij verwijderen deze ook. Leer uw kind niet zomaar af te spreken met iemand via internet.

Overzicht gewonnen prijzen
2008: Televizier Gouden Stuiver
2009: Gouden Apenstaart; prijs voor beste kindersite
2009: Beeld en Geluid Award in de categorie Multimedia
2009: Cinekid Nieuwe Media Award 2009
2010: Cinekid Kinderkast  publieksprijs fictie
2011: Mediasmarties Award, categorie 'steeds weer anders'

Overzicht nominaties
2009: Nominatie 'Rose D'or': SpangaS
2010: Nominatie Beste Film 'Film1 Rembrandt Awards': SpangaS op Survival

Heeft u vragen, op- of aanmerkingen, neem dan gerust contact op met de redactie:
spangas@ncrv.nl 


Word lid en krijg een gratis SpangaS schooltas!
 
Elke dag SpangaS op tv? Dat is dankzij de NCRV. Programma's zoals SpangaS willen we graag blijven maken en daarvoor hebben wij de steun van onze kijkers hard nodig.

Daarom vragen wij aan u, als ouder van een SpangaS liefhebber, of u voor €10,00 per jaar lid wil worden van de NCRV. Dan krijgt u een gratis SpangaS schooltas cadeau en kunnen wij deze mooie programma's blijven maken.
Voor ouders: Ja, ik ben fan van SpangaS 

Terug


 
 
 
NCRV Zapp
Login
Wachtwoord vergeten

Home About Nieuws Klets mee Profielen & Profielen Prijsvragen Uitzendingen Testen Extra Flip Tobias Jole Fay Nassim Barry Irmak Lana Luxor Avalanche